sobota, 16 marca 2013

1. Wiosennie za oknem ;)

WIOSENNA TARTA Z ŁOSOSIEM, czyli tarta inaczej... 

  Wreszcie nad Łodzią pojawiło się Słońce! Jest to dobry znak nadchodzącej, jakże upragnionej wiosny. To natchnęło nas, aby wreszcie zrobić łososiową tartę :)

 

 Przepis:
jedno opakowanie ciasta francuskiego
łosoś wędzony - jedno opakowanie w plastrach
3 jajka
ser żółty w kostce 150g
ser mascarpone 250g
3 łyżki i 1 łyżeczka mleka
pęczek szczypiorku
czerwona fasola 50g
sól
pieprz

Wykonanie:
Na blachę wykładamy ciasto francuskie, którego brzegi zawijamy. Do miski wbijamy 3 jajka i bierzemy z tego 1 łyżkę białka. Następnie wkładamy starty na grubych oczkach ser, pokrojony łosoś, ser mascarpone oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę (my jeszcze dodaliśmy na wierzch trochę żółtego sera). Przed włożeniem do piekarnika brzegi ciasta smarujemy wcześniej odłożonym białkiem i 1 łyżeczką mleka, aby ciasto zrumieniło się w trakcie pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i pieczemy 20min.


 

 

Przed włożeniem do piekarnika












                          

                     Efekt końcowy ;)










Mamy nadzieję, że kogoś zainspirowaliśmy naszą pierwszą prawie wiosenną tartą :)

Bon Appétit 

P&D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz