sobota, 6 kwietnia 2013

5. Kolorowe koraliki

MAKARON Z MIĘSEM I WARZYWAMI


Moja narzeczona się rozchorowała :(  Niestety :( Już wcześniej planowaliśmy, że na to danie przyjdzie do mnie, jednak gdy zachorowała stało to pod wielkim znakiem zapytania. 

 

Ale poczuła się lepiej i mogłem dla niej zrobić Kolorowe koraliki. JUPI!
Czas na przepis :)

Składniki:
paczka makaronu koraliki 250g
szynka konserwowa 10 plastrów, kindziuk 10 plastrów i jedną kiełbasę)
dwie średnie cebule
pół czerwonej i zielonej papryki
pół żółtej papryczki chilli z pestkami
puszka kukurydzy
puszka krojonych pomidorów
łyżeczka soli i cukru
łyżka oleju i łyżka masła

Wykonanie:
Cebulę kroimy na pół-krążki. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy olej, dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wrzucamy pokrojoną cebulę, solimy i dodajemy cukier (cukier po to, aby cebula zrobiła się szybciej miękka). Smażymy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, . W między czasie szynkę kroimy w kostkę, kindziuk w paski, a kiełbasę na półplasterki. Do pół miękkiej cebuli dodajemy szynkę, kindziuk oraz kiełbasę i smażymy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Kroimy na cienkie plasterki papryczkę chili i dodajemy do cebuli z mięsem. Następnie czerwoną i zieloną paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię. Wszystko razem smażymy 5-10 min, dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem. Makaron gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu. Razem z kukurydzą dodajemy do patelni i wszystko dokładnie mieszamy.

Ten przepis jest w wersji ostrej. Kto nie lubi ostrych dań może pominąć papryczkę chilli :D

Dla mniej jednak to było za ostre :) A pytałem się Pauli, czy dodać chilli z pestkami czy bez. Stwierdziła "jak jest ich mało to nic nie będzie czuć" :D I efekt mieliśmy za ostry!

SMACZNEGO!

D.

2 komentarze: